Kanal Tedavisi Nedir?

Kanal tedavisi nedir? 01

Kanal tedavisi nedir? Dişin iç kısmında bulunan pulpa dokusunun enfekte olması sonucu uygulanan bir tedavidir. Sinir ve kan damarlarının bulunduğu pulpa, iltihaplandığında diş köküne zarar verir ve diş kaybına neden olabilir. Kanal tedavisi sayesinde iltihaplı dokular temizlenir, dişin iç kısmı dolgu malzemeleriyle doldurulur.

Kanal tedavisi nedir? Diş kaybını önleyen ve diş fonksiyonlarını destekleyen bir tedavi yöntemidir. Endodonti olarak da bilinen bu tedavi yöntemi diş hekimlerinin en sık uyguladığı işlemlerden biridir. Dişi çekmeden kurtarmanın en etkili yollarından biri kabul edilen kanal tedavisi başarı oranı yüksek bir uygulamadır.

Kanal tedavisi nedir? 02

Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Diş kanal tedavisi basit vakalarda tek seansta tamamlanabilecek bir uygulamadır. Bu işlem yaklaşık 1-2 saat sürer. Ancak dişte yoğun bir enfeksiyon olması durumunda veya kök kanallarında anormal şekil bozukluklarında seans sayısı artabilir. Bu durumda da tedavi birkaç haftaya yayılabilir.

Tedavinin süresi muayeneden sonra net olarak belirlenebilir. Kanal tedavisinin süresi hastanın durumuna göre değişiklik gösterir. Bu noktada diş hekiminin değerlendirmesi ve önerileri de belirleyicidir.

Endodonti kanal tedavisinin aşamaları genel olarak şu şekildedir:

  • Muayene ve röntgen : Dişin durumunu değerlendirebilmek için ilk olarak röntgen çekimi yapılır ve enfeksiyonun yayılımı belirlenir.
  • Lokal Anestezi : İşlem sırasında ağrı hissedilmesinin önüne geçmek için tedavi uygulanacak dişin çevresine lokal anestezi uygulanır.
Pulpanın çıkarılması

Küçük üst kısmına delik açılarak pulpa dokusuna ulaşılır ve enfekte olmuş pulpa tamamen çıkarılır.

Dezenfeksiyon ve şekillendirme

Enfeksiyonun tamamen ortadan kaldırılması ve tekrarlamaması için kök kanalları dezenfekte edilir. Dolgu malzemesine hazırlık amacıyla şekillendirilir.

Dolgu

Temizlenen ve şekillendirilen dişin iç kısmı biouyumlu dolgu maddesi ile doldurulur.

Kanal Tedavisi Neden Yapılır?

Dişte kanal tedavisi dişin çekilmesini önlemek amacıyla yapılır. Dişin iç dokusunun enfekte olarak kök kanallarına zarar verme ve diş kaybına neden olma ihtimali vardır. Bu tedavi, hasar gören dokuların tamamen çıkarılmasını içerir. Endodontik tedavi derin çürüklerde, pulpa enfeksiyonunda, kök ucu iltihaplarında, diş kırıkları ve travmalarda tercih edilen bir tedavi yöntemidir.

Pulpa iltihaplanması tedavi edilmezse diş köklerine zarar verebilir. Diş siniri ve kılcal damarlardan oluşan bu dokunun tamamen çıkarılmasıyla diş kökleri korunmuş olur. Dolgu uygulaması sonrasında da diş normal işlevine devam edebilir. Dolayısıyla kanal tedavisi diş fonksiyonlarının ve estetik görünümünün korunması açısından oldukça önemli bir tedavi yöntemidir.

Kök kanal tedavisi bazen istenilen sonucu vermeyebilir. Kök kanallarının tamamen temizlenmemesi enfeksiyonun tekrarlamasına neden olabilir. Bazı dişler çok sayıda kanal içerebilir. Bu kanallardan birinin fark edilmemesi durumunda da tedavi başarısız olabilir. Kanal dolgusunun yeterince sıkı yapılmaması, bakterilerin boşluklardan sızmasına yol açabilir. Bununla birlikte dişin kırılması, çatlaması da benzer sonucu doğurabilir. Tedavi sonrası ağız ve diş bakımının yeterince yapılmaması ve dişin yeniden çürümesi tedavi başarısını etkileyebilir.

Kanal Tedavisi Yapılan Diş Neden Ağrır?

Kanal tedavi sonrası hafif ağrı ve hassasiyet normaldir. İşlem esnasında lokal anestezi uygulandığı için ağrı hissedilmez. İşlemden sonra, anestezi etkisi geçmeye başladıkça ağrı yaşanabilir. Bu ağrı endodonti uzmanı tarafından reçete edilen ağrı kesicilerin kullanılmasıyla dindirilebilir.

Kanal tedavisi sonrası ağrı yaşanmasının nedenleri şunlar olabilir:

  • Tedavi sırasında çevre dokularda zedelenme ve irritasyon olabilir.
  • Enfekte dokuların tamamen temizlenmemesi, enfeksiyonun devam etmesine yol açabilir.
  • Dolgunun yüksekliği ısırma esnasında anormal basınca neden olabilir.
  • Diş çevresindeki diğer sorunlar ağrıya yol açabilir.

Kanal tedavisi sonrası ağrı kesici ve antibiyotiklerin düzenli kullanılması çok önemlidir. İyileşme sürecinde ağız bakımının iyi yapılması, çok sert gıdalardan kaçınılması ve hekimin önerilerine uyulması sürecin daha rahat geçmesini sağlayacaktır.

Kanal Tedavisi Olan Diş İltihaplanırsa Ne Yapmalı?

Diş kanal tedavisinden sonra şiddetli ağrı, şişlik, aşırı hassasiyet ve çevre dokularda kızarıklık yaşanması durumunda mutlaka diş hekimine başvurulmalıdır. Kanal tedavisi başarısız olduysa ve diş hala kurtarılabilirse yeniden tedavi seçeneği düşünülebilir. Bazı durumlarda kök ucundaki enfekte doku cerrahi yöntemle çıkarılabilir. Diş kurtarılamayacak durumdaysa son çare olarak dişin çekilmesi gerekebilir.

Kanal tedavisi sonrası komplikasyonlar ihmal edilmemelidir. Aksi halde diş kayıpları kaçınılmaz olacaktır. Bu noktada alanında uzman bir hekime muayene ve tedavi olmak da büyük önem taşımaktadır.

Prof. Dr. Engin Ersöz diş tedavileri konusunda uzman bir hekimdir. Muayene randevusu oluşturmak için kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.