Diş Eti Tedavisi

Diş Eti tedavisi 01

Diş eti tedavisi, diş eti hastalıklarının ortadan kaldırılması için yapılan tıbbi işlemleri kapsar. Diş etlerinde meydana gelen sorunlar tedavi edilmediği takdirde diş kayıplarına yol açabilir. Diş etlerindeki çekilmeler, renk değişiklikleri ve enfeksiyonlar ciddiye alınmalı ve mutlaka uzman bir diş hekimine muayene olunmalıdır.

Diş eti tedavisi enfeksiyonu kontrol altına almaya ve ileride oluşabilecek problemleri önlemeye yönelik bir işlemdir. Bu tedaviden sonra, sorunun tekrarlamaması için ağız hijyenini sağlamak büyük önem taşımaktadır. Ayrıca düzenli diş hekimi kontrolleri diş ve diş eti problemlerinin önüne geçmektedir.

Diş Eti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş eti hastalıkları başlangıç aşamasında belirti vermediği için fark edilemeyebilir. Bu hastalık belirti vermeye başladığı en erken evrede diş eti iltihabı olarak adlandırılır. Bu iltihap tedavi edilmediği takdirde periodontal bağlar enfeksiyondan etkilenebilir. Periodontitis olarak tanımlanan bu hastalık ciddi bir diş eti problemine dönüşür.

Diş eti tedavileri hastalığın türüne ve şiddetine bağlı olarak değişir. Öncelikle diş hekimi tarafından dişlerin ve diş etlerinin genel durumu değerlendirilmeli ve kişiye özel tedavi planı oluşturulmalıdır. Diş eti sorunlarının erken evrelerinde plak ve tartarların diş eti çizgisinin altından temizlenmesi yeterli olabilir. Ancak enfeksiyon ortaya çıkmışsa antibiyotik tedavisine ek olarak daha derin temizlik gerekebilir.

Diş eti hastalıkları ileri düzeyde ise cerrahi işlem uygulanabilir. Flap adı verilen işlemle diş eti dokusu kaldırılır, dokunun altındaki tartarlar temizlenir ve diş eti tekrar dikilir. Bazı durumlarda ise lazer ile tedavi yapılabilir. Lazer tedavisi de enfeksiyonu azaltarak diş eti dokusunu tedavi eder.

Diş eti tedavisi 02

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Nasıl Olur?

Diş eti çekilmesi tedavi edilmediğinde diş kaybına yol açabilecek ciddi bir rahatsızlıktır. Diş etlerinin tedavisi periodontoloji adı verilen diş hekimliği uzmanlığı alanına girmektedir. Belirtiler hissedildiğinde hemen bir diş hekimine başvurmak ve tedavi sürecini başlatmak gerekir. Diş etlerinde çekilme, diş etlerinin çekilerek diş köklerinin açığa çıkmasıdır. Çok sert ve yanlış diş fırçalamak, diş etlerine darbe almak, tütün ürünleri kullanımı ve bakteriyel enfeksiyonlar diş eti çekilmesine neden olabilir.

Diş Eti Çekilmesinin Belirtileri Nelerdir?

  • Diş etlerindeki renk değişiklikleri,
  • Diş ve diş etleri arasında oluşan boşluklar,
  • Diş fırçalarken diş etlerinin kanaması,
  • Ağızda kötü koku ve tat,
  • Diş etlerinde hassaslaşma ve ağrı,
  • Diş etlerinde şişlik.

Bu belirtiler başka diş sorunları ile de ilişkilendirilebilir. Kesin tanı ve tedavi için mutlaka bir diş hekimine başvurulmalıdır. Diş hekimi hastanın diş etleri ve dişleri arasındaki ceplerin derinliğini ölçmek için diş probu yerleştirebilir. Buna ek olarak diş röntgeni çekilerek kemik kaybı olup olmadığı kontrol edilebilir.

Diş Eti Çekilmesi Doğal Tedavisi

Diş eti çekilmesini engellemek mümkündür. Ancak sorun ortaya çıktıktan sonra evde tedavi yöntemleri işe yaramayacaktır. Doğal tedavi yöntemleri bazı semptomları hafifletebilir. Sorunun kesin olarak tedavisi profesyonel yöntemlerle sağlanabilir.

Diş eti çekilmesini önlemenin doğal yolları şunlardır:

  • Ağız hijyenine dikkat etmek,
  • Tütün ürünlerinden kaçınmak,
  • Düzenli ve doğru diş fırçalamak,
  • Yağ çekme yöntemi uygulamak (Oil Pulling),
  • Dengeli beslenmek.

Diş Eti Tedavi Ne Kadar Sürer?

Diş eti tedavisinin süresi hastalığın şiddetine ve tedavinin türüne göre değişmektedir. Profesyonel diş temizliği tek seansta tamamlanabilen bir işlemdir. Ancak 6 ayda bir tekrarlanması önerilir. Scaling veya Root Planing olarak tanımlanan derin temizlik işlemi yaklaşık 1 saat sürmektedir.

Enfeksiyonun eşlik ettiği vakalarla antibiyotik tedavisi birkaç hafta sürebilir. Diş eti ameliyatı olarak bilinen cerrahi işlemler (Flap, Greft) birkaç saat sürebilir. Cerrahi işlemlerde iyileşme süresi birkaç ayı bulabilir. Lazer tedavisinde birkaç seansa ihtiyaç duyulmaktadır. İyileşme süresi cerrahi uygulamalara göre daha kısadır.

Diş Eti Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş eti ameliyatı sonrası ağız bakımı iyileşme süresini oldukça kısaltmaktadır. Cerrahi işlem sonrası bakım önerileri şu şekildedir:

  • Ameliyat bölgesine ilk 24 saat soğuk kompres uygulanmalıdır.
  • Antibiyotik ve ağrı kesiciler düzenli kullanılmalıdır.
  • İşlem sonrası ilk birkaç gün yumuşak gıdalar tüketilmelidir.
  • Sigara ve alkol kullanımından kaçınılmalıdır.
  • İşlem sonrasında ağır fiziksel aktivitelerde bulunulmamalıdır.
  • Dişler çok sert fırçalanmamalıdır.
  • Antiseptik ağız solüsyonları ile gargara yapılabilir.
  • Bol sıvı tüketmek iyileşmeyi destekler.

Prof. Dr. Engin Ersöz alanında deneyimli bir diş hekimidir. Diş eti tedavileri hakkında bilgi almak ve muayene randevusu oluşturmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.