Kanal Tedavisi

kanal tedavisi 01

Kanal tedavisi, dişin iç dokusunun enfekte olması sonucu uygulanan bir tedavidir. Sinir ve kan damarlarının bulunduğu bu dokuya pulpa adı verilir. Pulpa dokusu iltihaplandığında diş köküne zarar verebilir veya diş kaybına neden olabilir.

Kanal tedavisi diş kaybının önüne geçmek için uygulanan bir yöntemdir. Diş hekimleri tarafından sıklıkla uygulanan bu işlem, endodonti uzmanlığı alanına girmektedir. Alanında uzman diş hekimleri tarafından yapılan kanal tedavisinde başarı oranı oldukça yüksektir.

Kanal Tedavisi Nedir?

Kanal diş tedavisi, zarar görmüş pulpa dokusunun çıkarılması ve bu alanın temizlenip doldurulmasıdır. Bu tedavi, basit vakalarda tek tedavi seansında yapılabilmektedir. Hastanın durumuna göre değişmekle birlikte bu işlem yaklaşık 1-2 saat kadar sürebilir. Ancak dişte ciddi iltihaplanma veya kök kanallarında anormal deformasyonlar varsa tedavi seans sayısı artabilir. Bu durumda tedavi birkaç hafta sürebilir.

Kanal Tedavi Acıtır mı?

Kanal tedavi sırasında ağrı olduğu yaygın bir yanılgıdır. Ancak modern diş hekimliği teknikleri sayesinde kanal diş tedavisi genellikle çok az ağrıya neden olur veya hiç ağrıya neden olmaz. İşlem sırasında kullanılan lokal anestezi, işlem yapılan bölgenin tamamen uyuşturulmasını sağlar. Bu da hastanın tedavi sırasında rahat hissetmesine ve herhangi bir acı duymamasına yardımcı olur.

Kanal diş tedavisi sırasında hissedilen genellikle hafif bir baskı veya rahatsızlıktır. Bu his lokal anestezi ile kontrol altına alınabilir. İşlem sonrası, tedavi edilen dişte hafif bir hassasiyet veya rahatsızlık devam edebilir. Bu durum genellikle birkaç gün içinde geçer ve ağrı kesicilerle yönetilebilir.

Endodontik tedavi sonrası geçmeyen ağrının nedenleri şunlar olabilir:

Çevre dokularda zedelenme,
Enfekte dokunun tamamen çıkarılamaması,
Dolgunun yüksek uygulanması,
Diş çevresindeki diğer sorunlar.
kanal tedavisi 02

Kanal Tedavi Nasıl Yapılır?

Endodonti kanal diş tedavisi, diş fonksiyonlarını korumak için uygulanan bir işlemdir. Bu tedavi birkaç aşamadan oluşmaktadır. Muayene aşamasında dişin durumu, ileri görüntüleme teknikleri kullanılarak değerlendirilmeli ve buna yönelik bir tedavi planı oluşturulmalıdır.

Kanal tedavisinde izlenen adımlar genellikle şöyledir:

  • İlk olarak tedavi uygulanacak dişin çevresine lokal anestezi uygulanır.
  • Pulpa dokusuna ulaşmak için dişin üst kısmına bir delik açılır.
  • Enfekte olmuş doku özel aletler kullanılarak çıkarılır.
  • Oluşan boşluk dezenfekte edilir ve şekillendirilir.
  • Temizlenip şekillendirilen kanal dolgu malzemesi ile doldurulur.
  • Diş üzerine açılan delik kapatılır.

Pulpa enfekte olduğunda ağrı, şişlik ve hatta diş kaybına neden olabilir. Kanal tedavi, derin diş çürüklerinde, kırık veya çatlak dişlerin onarılmasında ve diş eti hastalıklarının tedavi edilmesi sürecinde tercih edilen bir yöntemdir. Bu yöntem diş fonksiyonlarını koruyarak dişin çekilmesini önler. Bu sayede dişin kullanım ömrü uzamış olur.

Kanal Tedavi Ne Kadar Sürer?

Kanal diş tedavisinin süresi pek çok etkene bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Enfeksiyonun şiddeti, dişin konumu ve kök kanallarının sayısı tedavi süresini belirlemektedir. Basit veya orta derecede bir enfeksiyon varlığında kanal tedavi tek seansta tamamlanabilir. Enfeksiyonun şiddetli olduğu karmaşık vakalarda ise iki veya daha fazla seans ihtiyacı oluşabilir.

Endodonti tedavisi sırasında ortaya çıkabilecek komplikasyonlar da tedavi süresini uzatabilir. Bazı durumlarda tedavi tamamlandıktan sonra koruma amaçlı kaplama yerleştirilebilir. Bu ek işlem seans sayısını arttırabilir. Tüm bu sebeplerle net bir süre belirtmek doğru değildir. Tedavi süresi hastanın durumuna göre değişiklik gösterebileceği için en doğru tahmin ve planlama için diş hekimine danışılmalıdır.

1 Diş Kanal Tedavi Kaç Dakika Sürer?

Ön dişler tek diş kanalına sahip oldukları için bu dişlere yapılan tedavi daha kısa sürebilir. Arka dişlerde birden fazla kök kanalı bulunur. Bu nedenle birden fazla kök kanalında çalışıldığında tedavi süresi uzayabilir. Düz ve geniş kök kanalları, dar ve bükülmüş kanallara göre daha hızlı tedavi edilebilir. Ayrıca enfeksiyonun durumu da tedavi süresini etkiler. Ciddi bir enfeksiyon varsa kanalın dezenfekte edilmesi işlem süresini uzatabilir. Kanal tedavisinin süresi 30 dakika ile 2 saat arasında değişir.

Diş Kanal Tedavi Fiyatları

Kanal tedavi fiyatları, birçok faktöre bağlı olarak değişir. Tedavinin karmaşıklığı, dişin konumu, kullanılan malzemeler, diş hekiminin uzmanlığı ve kliniğin bulunduğu lokasyon tedavi fiyatlarını etkilemektedir.

Her yıl Türk Dişhekimleri Birliği tarafından minimum fiyat tarifesi yayınlanmaktadır. Ancak bu fiyatlar klinikten kliniğe değişebilir. Her kliniğin fiyat politikası farklı olabilir. TDHB’nin yayımladığı 2024 kanal tedavi fiyat listesi şöyledir:

UYGULAMAKDV HARİÇ FİYAT%10 KDV DAHİL FİYAT
Kanal Tedavi- Tek Kanal (Dolgu Hariç)2.204,55 ₺2.425,00 ₺
Kanal Tedavi- İki Kanal (Dolgu Hariç)3.313,64 ₺3.645,00 ₺
Kanal Tedavi- Üç Kanal (Dolgu Hariç)4.540,91 ₺4.995,00 ₺
Kanal Tedavi- İlave Her Kanal İçin1.227,27 ₺1.350,00 ₺
Periapikal Lezyonlu Dişte Kanal Tedavi- Tek Kanal (Dolgu Hariç)2.304,55 ₺2.535,00 ₺
Periapikal Lezyonlu Dişte Kanal Tedavi- İki Kanal (Dolgu Hariç)3.413,64 ₺3.755,00 ₺
Periapikal Lezyonlu Dişte Kanal Tedavi- Üç Kanal (Dolgu Hariç)4.718,18 ₺5.190,00 ₺
Kanal Dolgusu Sökümü (Her Kanal İçin)900,00 ₺990,00 ₺
Kanal Dolgusu Tekrarı (Retreatment- Her Kanal İçin- Dolgu Hariç)2.100,00 ₺2.310,00 ₺
Kanal Pansumanı (Seans Başı)554,55 ₺610,00 ₺
Kanal İçi Hazır Post Uygulaması (Metal) (Dolgu Ücreti Hariç)1.436,36 ₺1.580,00 ₺
Kanal İçi Fiber Post Uygulaması (Dolgu Ücreti Hariç)2.877,27 ₺7 3.165,00 ₺
Kanaldan Kırılmış Materyal Çıkartılması2.927,27 ₺3.220,00 ₺
Kanalda Perforasyon Tamiri (MTA vb.)1.540,91 ₺1.695,00 ₺
Ekstirpasyon (Her Kanal İçin)868,18 ₺955,00 ₺

Kanal Tedavisi Başarısız Olursa Diş Çekilir mi?

Kanal tedavisinin başarısızlıkla sonuçlanması durumunda diş kaybı riski vardır. Başarısız kanal tedavi kalıcı diş eti problemlerine de yol açabilir. Bu nedenle belirtiler hissedildiğinde vakit kaybetmeden bir diş hekimine başvurulmalıdır.

Başarısız kanal tedavisi belirtileri şunlardır:

  • Tedavi edilen bölgede geçemeyen diş ağrısı,
  • Diş eti ve çevre dokularda kızarıklık ve şişlik,
  • Tedavi edilen dişte çatlak,
  • Diş rengin değişiklik,
  • Tedavi bölgesinde hassasiyet ve kanama,

Kanal tedavisinden sonra ortaya çıkan komplikasyonlar işlemin başarısını etkileyebilir. Pulpa dokusu yeterince iyi temizlenmezse enfeksiyonlar tekrarlayabilir. İşlem sırasında sinir hasarı meydana gelebilir veya yanlışlıkla kök ucunun delinmesi söz konusu olabilir. Tüm bu komplikasyonlar diş kaybına veya kalıcı diş eti sorunlarına yol açabilir.

Prof. Dr. Engin Ersöz endodontik diş tedavilerinde uzman bir diş hekimidir. Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.