Vidalı diş, implant tedavisinde uygulanan bir yöntemi ifade eder. İmplant uygulaması, diş kaybı yaşayan hastalarda, yapay diş kökü kullanılarak protez diş takılmasına olanak tanır. Böylece hem işlevsel hem de estetik görünüm açısından iyileşme sağlanır.
Vidalı diş, diş hekimliği alanında en sık uygulanan tedavilerden bir tanesidir. Bu yöntemde, cerrahi işlemle çene kemiğine vida şeklinde bir implant yerleştirilir. Bu implant, çene kemiği ile bütünleştikten sonra üzerine protez diş yerleştirilir.
İmplant diş yapımı genellikle birkaç aşamadan oluşur ve kişiden kişiye değişmekle birlikte 3-6 ay sürer. Bu işlem şu aşamalardan oluşur:
- Öncelikle hastanın diş ve çene yapısı değerlendirilir. İleri görüntüleme teknikleri kullanılarak çene kemiğinin implant için yeterli olup olmadığı belirlenir. Hastanın çene yapısı bu tedavi için uygun değilse ek tedaviler uygulanarak çene kemiği güçlendirilir.
- İmplant yapılacak bölgeye lokal anestezi uygulanır ve çene kemiğine bir delik açılır. Bu boşluğa implant vidası yerleştirilir ve dikiş atılır.
- İmplantın çene kemiği ile bütünleşmesi için birkaç ay beklenir. Bu süreçte hastanın günlük rutinlerine devam edebilmesi için geçici protez takılabilir.
- Osteointegrasyon adı verilen iyileşme süreci tamamlandıktan sonra implantın üzerine abutment adı verilen bir parça yerleştirilir.
- Abutmentin üzerine eksik dişi taklit eden protez diş yerleştirilerek gerekli ayarlamalar yapılır ve tedavi tamamlanır.
Vidalı Diş Fiyatları
Dental implant fiyatları pek çok faktörden etkilenmektedir. İlki ve en önemlisi hastanın durumudur. Diş ve çene yapısı, ek tedavilere ihtiyaç duyulup duyulmadığı, implantın kaç dişe uygulanacağı fiyatı belirleyen temel unsurlardandır.
Tek diş implant fiyatları, komple ağız implantlarına göre daha uygun fiyatlıdır. Hekimin uzmanlığı, kliniğin bulunduğu lokasyon, tedavide kullanılan teknolojiler ve protez dişte kullanılan malzeme de işlem fiyatlarını etkilemektedir.
Vidalı dişin ömrü ne kadardır?
Diş implantlarının ömrü kişiden kişiye değişir. İmplant sonrası bakım, implant dişlerin ömrünü etkilemektedir. Genel bir ağız hijyeni ve düzenli diş hekimi kontrolleri ile implantlar ömür boyu bile kullanılabilir. İmplantın başarısı; hastanın genel sağlık durumu, yaşam tarzı ve hekimin uzmanlığı ile doğrudan ilgilidir.
İmplant tedavisinde başarı oranı oldukça yüksektir. Birçok kişi diş implantlarını sorunsuz bir şekilde onlarca yıl kullanmaktadır. Bazı durumlarda implantın çene kemiğiyle bütünleşememesinden kaynaklı komplikasyonlar ortaya çıkabilmektedir. İmplant başarısızlığı, implant çevresinde diş eti enfeksiyonu (peri-implantitis), mekanik hasar veya hastanın genel sağlık durumundaki değişiklikler gibi çeşitli nedenlerle de meydana gelebilir.
Başarısız implant tedavisi nasıl yapılır? Böyle bir durumla karşılaşıldığında implant cerrahi olarak çıkarılır. Diş etlerinin ve çene kemiğinin iyileşmesi için bir süre beklenir. İyileşme tamamlandıktan sonra çene kemiğinin durumu yeniden değerlendirilir. Hastanın genel sağlık durumu uygunsa ve kemik yoğunluğu varsa yeni bir implant yerleştirilebilir.
Yeniden implantasyon uygun değilse veya hasta bunu tercih etmezse diğer diş restorasyon yöntemleri değerlendirilebilir. Bu yöntemler arasında köprüler, kısmi veya tam protezler bulunmaktadır.