Kaplama Diş

Kaplama Diş

Kaplama diş, hasar görmüş ya da estetik açıdan sorunlu dişler için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Uygulama dişin doğal yapısını ve köklerini korurken görünüm ve renk bakımından değişmesini sağlar. Günümüzde kaplama için kullanılan çeşitli malzemeler ve kaplamada kullanılan pek çok yöntem söz konusudur.

Kaplama diş uygulaması için öncelikle hekim muayenesi gereklidir. Bu muayenede dişin ne tür bir uygulama ile malzeme ile kaplanacağı belirlenir. Diş yüzeyi kaplamaya uygun hâle getirilir ve ölçü alınır. Bu ölçülere göre laboratuvarda kaplama hazırlanır. Bu süreç genellikle birkaç hafta sürebilir ve bu süre zarfında hastaya geçici bir kaplama takılabilir. Son ziyarette, hazırlanan kaplama dişin üzerine yerleştirilir ve uygun şekilde sabitlenir.

Modern diş hekimliği teknikleri, kaplama dişlerin doğal dişlerle mükemmel uyum sağlamasını ve hastanın gülüşünü doğal bir şekilde iyileştirmesini sağlar. Bu nedenle işlemler gülüş estetiği uygulamalarında sıkça tercih edilir hâle gelmiştir. Biyouyumluluk seviyesi yüksek, dayanıklı malzemelerle yapılan kaplamalar ön dişlerde olduğu gibi arka dişler için de oldukça kullanışlı ve uzun ömürlü bir tedavi vadeder.

Kaplama Diş Nasıl Yapılır?

Diş kaplama, hasar görmüş veya estetik açıdan iyileştirme gerektiren dişler için sıklıkla tercih edilen bir diş hekimliği uygulamasıdır. İşlem pek çok husus doğrultusunda çeşitli detaylar bakımından farklılaşabilmektedir. Bununla beraber genel geçer bazı detaylar şu şekilde sıralanabilir;

  • Diş Yapısını Değerlendirme

Diş kaplamaya karar verilmeden önce, diş hekimleri tarafından hastanın ağız ve diş sağlığı detaylı bir şekilde incelenir. Bu değerlendirme, doğru kaplama çeşidinin belirlenmesinde kritik öneme sahiptir.

  • Hazırlık Aşaması

Kaplama yapılacak doğal diş, kaplamayı destekleyecek şekilde küçültülür. Bu aşama, dişin kaplamaya uyum sağlamasını ve estetik bir görünüm kazanmasını sağlar.

  • Ölçü Alma ve Tasarım

Hastanın diş ölçüleri alınır ve bu ölçülere göre kaplama tasarlanır. Bu aşamada hastanın yüz yapısı ve tercihleri de dikkate alınır.

  • Kaplamanın Uygulanması

Hazırlanan kaplama, özel yapıştırıcılar kullanılarak dişe yerleştirilir. Bu süreç, hastanın konforu ve kaplamanın doğru oturması için dikkatlice gerçekleştirilir. Bu tedavide kullanılabilecek kaplama çeşitleri şu şekildedir;

Porselen kaplama: Estetik görüntü ve fonksiyonellik açısından tercih edilen kaplama çeşitlerinden biri olan porselen, diş sağlığını korurken aynı zamanda güzel bir gülüş sağlar. Bu nedenle, kaplama ihtiyacı hisseden birçok kişi tarafından tercih edilmektedir.

Kaplama Diş

Zirkonyum kaplama: Zirkonyum dioksitten yapılan bu kaplamalar, yüksek kırılma direnci ve mükemmel biyouyumluluk özellikleriyle bilinir. Estetik ve dayanıklılık açısından üstün bir seçenektir.

Metal destekli porselen kaplama: Metal alt yapı üzerine porselenin uygulanmasıyla hazırlanan bu kaplamalar, uzun ömürlü ve sağlam bir yapı sunarlar.

Kompozit reçine kaplama: Daha az invaziv bir uygulama olan kompozit kaplamalar, reçine ve cam partiküllerinden oluşur. Renk uyumu açısından iyi sonuçlar verir ancak dayanıklılığı düşüktür.

Kaplamanın Ömrü Ne Kadar?

Diş sağlığı, genel sağlığın önemli bir parçasıdır ve bu bağlamda diş kaplaması seçenekleri son derece önem kazanmaktadır. Peki, diş kaplama çeşitleri ömrü ne kadar? İşlem uygulanmamış dişlerin sağlığı için, konuşma ve diğer fonksiyonlar için oldukça önemli bir işlevi olan kaplamaların ömrü hastanın, hekimin ve işlem sonrası sağlık durumundan etkilenir. Malzeme türü, ağız ve dişin genel sağlığı, işlem yapılan dişin hangi bölgede olduğu bu süreci etkileyecek önemli faktörler arasındadır.

Kaplama dişin altındaki diş iltihaplanması gibi sorunlar, kaplamanın ömrünü kısaltabilir. Bu sebeple kaplama yapılacak dişin sağlıklı olması ve düzenli diş hekimi kontrolleri ile sağlığını koruması gerekmektedir. Diş kaplama fiyatları ve bu işlem için harcanan toplam miktar da kalite ve dayanıklılığı etkileyebilecektir. Yeni diş yaptırmak ne kadar? sorusunun cevabı bu doğrultuda seçilen kaplama türüne ve uygulamanın kapsamına göre değişkenlik gösterir.

Sonuç olarak, diş kaplamalarının ömrü, seçilen materyalin kalitesine, dişin mevcut durumuna ve kişinin ağız bakım alışkanlıklarına bağlı olarak değişebilir. Prof. Dr. Engin Ersöz bu alandaki pek çok tedavi uygulamasını yapan bir diş hekimidir. Siz de kaplama yaptırmak ya da ağız diş sorunlarınızla ilgili bilgi almak, randevu oluşturmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.