Diş Eti Çekilmesi Tedavisi

Diş eti çekilmesi tedavisi

Diş eti çekilmesi tedavisi, zamanında yapılmadığında dişleri destekleyen doku ve kemiklerde ciddi hasarlara yol açabilir. Diş etlerinde çekilme, diş köklerinin açığa çıkmasına neden olur. Dişler ve diş eti çizgisi sırasında boşluklar olur. Bu boşluklarda bakteriler birikerek enfeksiyona yol açabilir.

Diş eti çekilmesi tedavisi sırasında diş eti çizgisinin altında ve diş köklerinde oluşan plak ve tartarlar derinlemesine temizlenir. Açıkta kalan diş kökleri bakterilerin tutunmasını engellemek için törpülenir. Bu işleme ek olarak antibiyotik tedavisi de uygulanabilir. Ancak diş eti çekilmesi ciddi boyuttaysa diş eti ameliyatı gerekebilir.

Diş eti çekilmesi başlangıç aşamasında tedavi edilmelidir. Aksi halde diş kaybına varan sonuçlar doğurabilir. Diş eti çekilmesi belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Sıcak ve soğuk gıdalar tüketilirken dişlerde hassasiyet oluşabilir.
  • Enfeksiyona bağlı olarak ağızda kötü tat ve koku hissedilir.
  • Diş etleri yukarı çekildiği için dişler olduğunda daha uzun görünür.
  • Diş eti çizgisinde değişimler ve asimetriler meydana gelebilir.
  • Diş eti renginde solukluk veya morarmalar gözlenir.
  • Diş etlerinde kanamalar ve buna bağlı ağrı ve rahatsızlık yaşanır.
  • İleri vakalarda dişlerin sallanması söz konusu olabilir.
Diş eti çekilmesi tedavisi

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş eti hastalıklarının tedavisi periodontoloji adı verilen diş hekimliği uzmanlığı alanına girmektedir. Bu alan, dişleri destekleyen yapılarla ilgili sorunların tanı ve tedavisi ile ilgilenmektedir. Periodontoloji, diş eti çekilmesinin neden olduğu kemik kaybı ve bunlarla ilgili tedavi yöntemlerini de kapsamaktadır.

Diş eti çekilmesi başlangıç aşamalarında fark edilmeyebilir. Ancak belirtiler hissedildiğinde bir an önce diş hekimine başvurmak gerekir. Diş hekimi hastayı muayene ederek diş etlerindeki çekilmenin hangi boyutta olduğunu tespit eder ve buna yönelik bir tedavi süreci önerir.

Eğer sorun başlangıç aşamasındaysa diş hekimi tarafından düzenli ağız bakımı ve kontroller önerilir. Hafif veya orta derecede diş eti çekilmesinde ise plak ve tartarın dişlerden ve diş eti çizgisinin altından temizlenmesi için scaling ve root planing işlemleri yapılır. Ciddi boyutlara ulaşan çekilmelerde cerrahi yöntemler tercih edilebilir. Bu yöntemler şunlardır:

Rejeneratif İşlemler
Diş Eti Grefti
Pinhole Cerrahi Teknik

Diş eti çekilmesi doğal tedavisi ilerleyen vakalarda mümkün olmamaktadır. Ancak böyle bir sorunla karşılaşmamak için bazı önlemler alınabilir. Sigara kullanımını azaltmak, agresif diş fırçalamaktan kaçınmak, düzenli ağız bakımı ve diş hekimi kontrolleri bu önlemlerin başında gelir.

Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?

Diş etlerinde çekilme, diş etlerinin zamanla çekilerek diş köklerinin açığa çıkması durumudur. Bu sorun tedavi edilmediği takdirde ciddi boyutlara ulaşabilmekte ve diş kaybına yol açabilmektedir. Diş eti çekilmesinin başlıca nedenleri şunlardır:

  • Bakteriyel enfeksiyonların neden olduğu periondontal hastalıklar,
  • Çok sert ve yanlış bir şekilde diş fırçalamak,
  • Ağız hijyeninin göz ardı edilmesi,
  • Ağız bölgesine ve diş etlerine darbe almak,
  • Tütün ürünleri kullanımı diş eti iltihabı sorununa yol açabilir.

Diş etlerindeki sorunların tedavisi, ağız ve diş sağlığı açısından oldukça önemlidir. Diş hekimi hastayı muayene ettikten sonra uygun tedavi yöntemini belirleyecektir. İlerleyen vakalarda diş eti ameliyatı önerilmektedir.

Diş Eti Çekilmesine Ne İyi Gelir?

Diş etlerinde çekilmeyi önlemek için bazı önlemler alınabilir. Ancak ciddi vakalarda ve sürekli rahatsızlık durumlarında mutlaka diş hekimine başvurulmalıdır. Evde diş eti tedavisi yöntemleri yaşam tarzı değişikliklerini ve bazı rutinleri kapsamaktadır. Sağlıklı beslenmek, tütün ürünleri tüketimini azaltmak, diş minesine ve diş etine zarar verecek davranışlardan kaçınmak, antibakteriyel ağız bakım solüsyonları kullanmak, düzenli diş ipi kullanmak bu önlemlerden bazılarıdır.

Diş eti çekilmesi Ankara için klinik arayışındaysanız Prof. Dr. Engin Ersöz’e başvurabilirsiniz.