İmplant Yapımı

implant yapımı 01

İmplant yapımı, eksik dişlerin işlevine kavuşturulmasını sağlayan bir tedavi yöntemidir. Çene kemiğine yerleştirilen yapay diş köklerinin üzerine protez takılması ile gerçekleştirilen bu işlem, en sık uygulanan diş tedavilerinden bir tanesidir. Sadece işlevsel değil, estetik açıdan da doğal diş görünümü yaratan implant tedavisi uzun ömürlü bir uygulamadır.

İmplant yapımı, uzmanlık gerektirmektedir. Genellikle oral cerrahi ya da periodontoloji uzmanlığına sahip diş hekimleri tarafından gerçekleştirilen diş implantı karmaşık bir süreçtir. İyileşme süreci de diğer diş tedavilerine oranla daha uzun süren diş implantı, başarı oranı oldukça yüksek bir uygulamadır.

Her hastanın durumuna göre değişiklik göstermekle birlikte implant yapım aşamaları şu şekildedir:

İlk olarak hastanın ağız ve çene yapısı detaylı bir şekilde değerlendirilir. Röntgen ve 3D görüntüleme teknikleri ile çene kemiğinin implant için uygunluğu incelenir.

İmplant işlemi için hastaya lokal anestezi uygulanır. Çene kemiğine küçük bir delik açılarak titanyum implant vidaları yerleştirilir.

İmplantın çene kemiği ile bütünleşmesi zaman alır. Bu sürece “osteointegrasyon” adı verilir. İyileşme süreci 3-6 ay arasında değişir.

İyileşme tamamlandıktan sonra protez diş yapımına geçilir. Bu protez hastanın diğer dişleriyle uyumlu olması için özel olarak tasarlanır. Protez diş implantın üzerine yerleştirildikten sonra tedavi tamamlanmış olur.

İmplant yapımı 02

İmplant Diş Yapımı

Modern diş hekimliğinde sıkça tercih edilen işlemlerden biri olan implant hem fonksiyonel hem de estetik bir çözüm sunmaktadır. Çeşitli nedenlerle kaybedilen dişlerin yerine yapay diş kökleri oluşturularak yapılan protez dişler sayesinde kalıcı bir sonuç elde edilmektedir.

İmplant ne kadar sürer? İmplant tedavisi, hastanın ağız ve diş yapısına göre değişmekle birlikte birkaç aşamadan oluşmaktadır. Genelde birkaç seans süren bu tedavide sabırlı olmak ve diş hekiminin önerilerini yerine getirmek kritik bir öneme sahiptir. Çünkü implant sonrası bakım iyi yapılmazsa komplikasyon gelişme ve implantın başarısız olma riski vardır. Doğru yapılmış ve iyi bakılmış bir implant uygulaması sonrası protez dişler, uzun yıllar boyunca sorunsuz bir şekilde kullanılabilir.

Komple implant, tüm dişlerin kaybedildiği durumlarda uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem, hastanın ağzının tamamına birden çok implant yerleştirilerek uygulanır. Fonksiyonel ve estetik bir gülüşün yeniden kazandırılmasını amaçlayan komple implant tedavisinde iyileşme süresi daha uzun olabilmektedir.

İmplant Bakımı Nasıl Yapılır?

İmplant bakımı tedavinin başarısı ve implantların uzun ömürlü olması açısından oldukça önemlidir. İyileşme sürecinde uygulanan bakım rutini, implantları çevreleyen dokuların sağlıklı kalmasını sağlamakta ve enfeksiyon riskini azaltmaktadır.

İmplant tedavisi sonrası izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir:

  • İmplant yapılan bölgeyi tahriş etmekten kaçınarak düzenli diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak,
  • Antibakteriyel ağız bakım suları ile ağız hijyenini sağlamak,
  • Sert ve yapışkan gıdalardan kaçınmak, aşırı şekerli ve asidik yiyecek ve içecek tüketmemek,
  • Tütün ürünleri ve alkol tüketimini sınırlamak,
  • Diş sıkma ve gıcırdatma davranışı varsa gece plağı kullanmak.

İmplant tedavisi, doğru planlama ve bakımla uzun yıllar boyunca sağlıklı ve fonksiyonel bir gülüş sunmaktadır. Ancak tedaviye başlamadan önce, deneyimli bir diş hekimiyle tüm süreç ve beklentiler hakkında detaylı bir görüşme yapmak önemlidir. Düzenli diş hekimi ziyaretleri yapmak da implantın uzun ömürlü olması ve genel ağız sağlığı açısından önerilmektedir.

Prof. Dr. Engin Ersöz, implant uygulamalarında deneyimli bir diş hekimidir. Tedavi hakkında detaylı bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.