Gömülü diş çekimi cerrahi bir işlemdir ve dişin çene kemiği veya yumuşak doku içinde tam olarak çıkamaması durumunda uygulanmaktadır. Bu durum genel olarak yirmili dişlerde görülür ancak herhangi bir dişin gömülü kalması durumu da söz konusu olabilir.
Gömülü diş çekimi, diş hekimi ya da çene cerrahı tarafından uygulanan bir işlemdir. İşlem lokal anestezi altında gerçekleştirilir. İyileşme süreci genellikle kişiden kişiye değişiklik gösterir ancak iyileşme sürecinde ağız bakımına dikkat etmek ve hekim önerilerine uyum iyileşme sürecini hızlandıran etkenlerin başında gelir.
Gömülü diş çekimini gerektiren durumlar şunlardır:
Gömülü 20 lik Diş Çekimi
“Gömülü diş nedir?” Gömülü diş, dişin çene kemiği ya da yumuşak doku içerisinde tam olarak çıkamaması durumudur. Genelde 20’lik dişlerde görülen bir problemdir ancak herhangi bir başka dişin de gömülü kalma ihtimali mevcuttur. Bu problemde tedavi cerrahi olarak planlanır ve operasyon lokal anestezi altında yapılır.
Gömülü dişler çevre dişlere ağrı ve baskı yapabilir, çene veya enfeksiyon gibi problemlere neden olabilir. Aynı zamanda diş köklerindeki eğri yapı ve çevre dokuların darlığı gibi nedenlerle de diş ağız içine çıkmayabilir. Bu gibi bir durumda, diş hekiminin de önerisiyle özel bir planlama yapılır ve gömülü diş cerrahi operasyonla çıkarılır.
Gömülü diş çekimi çene cerrahı ya da diş hekimi tarafından gerçekleştirilen bir operasyondur. İşlem öncesinde yapılması gereken bazı prosedürler vardır. Öncelikle dişin pozisyonu ve çevre dokuların durumu radyolojik görüntülerle değerlendirilir, daha sonra operasyona geçilir.
Diş ameliyatı lokal anestezi altında gerçekleştirilir ve hastanın ağrı hissetmesi engellenir. Cerrah tarafından dişi çevreleyen dokular dikkatli bir şekilde açılır ve diş çıkarılır. İşlem sonrası birkaç gün süreli ağrı hissedilmesi oldukça normaldir, aynı zamanda bu bölgelerde ağrı dışında şişlik, hassasiyet görülmesi de normal karşılanan bir durumdur.
Gömülü 20 lik diş problemlerinde operasyon sonrası iyileşme süresi de kişiden kişiye göre farklılık göstermektedir. Bu operasyon sonrasında hastanın hekim önerilerine uyması, iyi bir ağız bakımı yapması gibi etkenler iyileşme sürecini hızlandıran unsurlardır.
Gömülü Diş Ameliyatı Zor mu?
Ameliyatla diş çekikimi rutin olarak uygulanan bir cerrahi işlem olmasına karşın ameliyatın zorluk derecesi, dişin konumu, çevre dokularla olan ilişkisi ve diş köklerinin yapısı gibi etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Eğer diş çene kemiği derinliklerinde ya da eğri bir pozisyonda yerleşmişse işlem daha karmaşık bir hale gelebilir.
Günümüzde gelişen modern cerrahi teknikler ve anestezi yöntemleri sayesinde gömülü diş ameliyatları genelde ağrısız bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir.
Operasyon süresi dişin durumuna göre değişkenlik gösterir, operasyon sonrası hastalar birkaç gün içinde rutin aktivitelerine dönebilir.
Ayrıca diş hekiminin önerileri doğrultusunda ağız bakımına dikkat etmek ve oluşabilecek şişliği azaltmak için uygulanabilecek soğuk kompres ile de iyileşme süreci daha da kolaylaşacaktır.
Gömülü Diş Çekimi Fiyat
Gömülü diş çekim fiyatları işlemin zorluk derecesi, kullanılan anestezi yönetimi gibi etkenlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Örnek vermek gerekirse basit bir gömülü diş çekimiyle çene cerrahisi gerektiren daha karmaşık çekimler arasında maliyet farkı bulunmaktadır.
Yarı gömülü 20 lik diş çekimi, dişin konumu ve çekim zorluk derecesine göre maliyet açısından farklılık gösterse de genel olarak bu dişlerin çekimi tam gömülü dişlere göre daha az karmaşık bir işlemdir. Dolayısıyla maliyeti nispeten daha düşük olabilir. Ancak kesin maliyetler için dişin durumu, çekim zorluğu gibi etkenler açısından diş hekimiyle görüşmek de fayda vardır.
Sadece kökü kalan diş çekimi ise diş köklerinin durumu, çekim işleminin zorluğu gibi etkenlere bağlı olarak farklı maliyetlere sahip olsa da komplikasyonlu bir diş çekimi olarak sınıflandırılmaktadır. Bu nedenle bu işlem standart diş çekimine göre daha karmaşık bir süreçtir, dolayısıyla maliyetleri genelde daha yüksektir.
Diş hekimliğinde rutin olarak uygulanan bu cerrahi işlem sonrası operasyon sürecinin sorunsuz işlemesi ve komplikasyonların önlenmesi için bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Bunlardan biri ameliyat sonrası doktorun önerdiği ağrı kesicilerin kullanılmasıdır. Aynı zamanda şişliği azaltmak için uygulanan soğuk kompres de oldukça etkilidir.
Operasyon sonrası beslenme ve sıvı tüketimine dikkat etmek, yumuşak gıdalar tüketmek de diş eti dokularının iyileşmesine yardımcı olur.
Aynı zamanda iyi bir ağız bakım rutini oluşturmak, operasyon sonrası fiziksel aktiviteden uzak durmak, sigara ve alkol kullanımı sonlandırmak ve diş hekimi önerilerine uyum sağlamak da iyileşme sürecini hızlandıran etkenler olarak sayılabilir.
Tüm bu önerilere dikkat edildiği takdirde enfeksiyon ve diğer komplikasyonların oluşma riski de azalacaktır.