20’lik Diş Çekimi Sonrası

20 lik diş çekimi sonrası ağrı ve şişlik görülmesi oldukça normal olarak kabul edilir ve genel olarak birkaç içinde kendiliğinden geçmesi beklenir. Ağrı görülen durumlarda hekim önerileri doğrultusunda ağrı kesici kullanmak ya da soğuk kompres uygulamak bu sürecin atlatılmasında etkilidir.

20 lik diş çekimi sonrası dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. İlk olarak çekim sonrası beslenmeye özen göstermek, aynı zamanda ağız hijyenine dikkat etmek gerekir. Alınacak basit önlemlerle hem iyileşme süreci hızlanır hem de olası komplikasyonların önüne geçilmiş olur.

20 lik Diş Çekimi Sonrası Ağrı

20 lik diş çekildikten sonra ağrı ya da şişlik görülmesi normal olarak karşılanan bir durumdur ve kısa süre içerisinde kendiliğinden geçmesi beklenir. Ağrı, hekim önerileri doğrultusunda ağrı kesici ilaçlar ya da soğuk kompres uygulamalarıyla baskılanır ancak geçmeyen ağrı durumlarında mutlaka bir uzman diş hekimine başvurmak gerekir.

Diş çekiminden sonra nelere dikkat edilmelidir?

  • Kanama ve pıhtı oluşumu

Çekimden sonra ilk birkaç saat görülen kanama diş hekimleri tarafından normal bir durum olarak nitelendirilir. Genel olarak pıhtı oluşumu iyileşme sürecine bağlı olsa da pıhtının yerinden oynamaması büyük önem taşır.

  • Beslenme

Diş çekimi sonrası beslenme düzeni önem taşıyan noktalardan biridir. Çekim sonrası ilk günlerde yumuşak ya da soğuk gıdalar tercih edilmelidir. Pipet kullanımı, pıhtının yerinden oynaması ihtimaline karşı genellikle önerilmez.

  • Hijyen

Diş çekimi sonrası ağız hijyenine dikkat edilmesi gerekir ancak çekim bölgesine doğrudan müdahale önerilmemektedir. Çekim bölgesi nazik bir şekilde temizlenmeli, ilk 24 saat gargara yapılmamalıdır.

20 lik-dis-cekimi-sonrasi

Yirmilik diş çekimi sonrası iyileşme süreci 1-2 haftalık bir zaman dilimini içerir ve bu süre içerisinde olası komplikasyonlardan kaçınmak gerekir. İyileşme sürecinde görülebilecek olası komplikasyonlardan biri kuru soket (alveolit), yani pıhtının yerinden çıkmasıdır. Bu durum çekim bölgesinde iltihaplanmaya neden olabilir. Pıhtının yerinden çıkması şiddetli ağrı ile başlar, bu durumda bir diş hekimine başvurulması gerekir.

Bir diğer komplikasyon da enfeksiyondur. Şişlik, ateş ya da kötü ağız kokusu gibi belirtilerle kendini gösterir.

Gömülü 20 lik Diş Çekimi Sonrası Ağrı Ne Kadar Sürer?

Gömülü 20’lik dişler diğer diş çekimlerine oranla daha komplike, cerrahi işlem gerektiren durumlardır. 20lik diş ameliyatı sonrasında ağrı ya da rahatsızlık hissi yaşanması oldukça normaldir.

Çekim sonrası ilk ağrı süresi 24-72 saat arasında yoğun seviyede hissedilir. Bu süre içerisinde çevre dokularda şişlik ya da hassasiyet görülebilir. 4-7 gün içerisinde ağrı azalmaya başlar ancak çene kemiği ve diş etlerinde rahatsızlık hissi olabilir. 1-2 hafta sonra ise ağrı tamamen geçer ancak dikişler alınana kadar çekim bölgesinde hassasiyet görülmesi normaldir.

20 lik diş çekimi sonrası ağrı geçmiyor?” sorusu hastalar tarafından sıklıkla sorulan sorulardan biridir. Çekim sonrası hekime tekrar başvurulması gereken durumlardan biri şiddetli ağrı ya da sürekli ağrıdır. Bu ağrı 3-4 içinde azalmıyorsa hekime başvurmak gerekir.

Ayrıca kuru soket belirtileri olduğunda, şişlik ve ateş gibi komplikasyonların varlığında da diş hekimi kontrolü önerilir.

20 lik Diş Çekimi Sonrası Yemek

20 lik diş çekimi sonrası ne yapmalı, ne zaman yemek yemeli gibi sorular hastalar tarafından cevap aranan konulardır. Diş çekiminden sonra yemek yeme konusunda dikkatli olunması tavsiye edilir. Bu süreç hem iyileşme sürecini hızlandırır hem de olası komplikasyonları önler.

Çekim sonrası yemek yeme zamanı şu şekilde önerilir:

  • İlk 2 Saat

Çekim sonrası ilk 2 saat boyunca bir şey yenilmesi ya da içilmesi önerilmemektedir. Bu süre pıhtı oluşumu için önemlidir.

  • 2 Saat Sonrası

Çekim sonrası 2 saatlik süreç geçirildikten sonra soğuk ve yumuşak yiyeceklerin tüketilmesi önerilir. Bu yiyeceklere örnek olarak yoğurt, dondurma, püre ve çorba gibi besinler verilebilir.

  • 24 Saat Sonrası

24 saat sonrasında dahi çekim bölgesine baskı yapmamak önemlidir. Aynı zamanda sert, sıcak, baharatlı ve çiğnemesi zor gıdalardan kaçınmak gerekir.

20 lik-dis-cekimi-sonrasi

Çekim sonrası iyileşme sürecini desteklemek için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar mevcuttur. Bunlardan biri ağız hijyenidir. Çekim işleminin ikinci gününden itibaren dişler fırçalanmalı, çekim bölgesi hassas bir şekilde temizlenmelidir.

Kanama ve pıhtı oluşumunu önlemek için çekim bölgesine dil ile temas ya da sert çiğneme önlenmelidir.

Çekim sonrası bölgede şişlik oluşmaması için soğuk kompres uygulaması yapılabilir. Aynı zamanda hekim tarafından önerilen ilaçlar da kullanılmalıdır.

Fiziksel aktivite birkaç gün önerilmez. Hareket, kanama ve şişlik riskinin artmasına neden olabilir.

Beslenme dikkat edilmesi gereken bir başka kriterdir, iyileşme sürecinde sert ve sıcak yiyecek tüketiminden kaçınılmalı, yumuşak ve soğuk gıdalar tüketilmelidir.

Dikkat edilecek birkaç adımla çekim sonrası iyileşme süresi hızlanır, komplikasyonlar engellenmiş olur.

20 lik Diş Çekimi Sonrası Ne Zaman Normal Yemek Yenir?

Ameliyatsız 20 lik diş çekimi sonrası beslenme önemli bir noktadır çünkü beslenme dişin iyileşme sürecini etkileyen bir unsurdur. Dolayısıyla iyileşme süresi beslenme alışkanlıklarını belirleyen bir etmendir.

Çekim bölgesi genel olarak 1 haftalık bir iyileşme sürecini içerir ancak yine de hekim tavsiyelerine uymak büyük önem taşır. Eğer ağrı ve şişlik devam ediyorsa aynı zamanda çekim bölgesinde komplikasyonlar da gelişmişse bu etkenler normal beslenme alışkanlıklarına dönme sürecini etkiler ve uzatır.

Çekimden bir hafta sonrasında çekim bölgesinde iyileşme tamamlanmışsa normal beslenme alışkanlıklarına dönülebilir ancak yine sert, baharatlı veya sıcak yiyecekleri tüketirken dikkatli olmak gerekir.

Çekim sonrası dikişlerin alınma süreci de normal beslenme düzenine etki eden önemli bir faktördür. Çekim sonrası dikişler genellikle 7-10 gün içerisinde alınır, dolayısıyla dikişlerin alınmasından sonra normal beslenme düzenine geçilmesi komplikasyonların önüne geçilmesi açısından önemli bir noktadır.