İmplant
Uygulamaları

İmplant uygulamaları, eksik dişe işlevini yeniden kazandırmayı amaçlar. Günümüzde diş sağlığı, bireylerin genel yaşam kalitesini etkileyen önemli bir faktördür. İmplantlar, kaybedilen dişlerin yerine konulmasında benzersiz ve kalıcı bir çözüm sunarak dişlere aynı zamanda estetik bir görünüm kazandırır.

İmplant uygulamaları diş kaybının yarattığı olumsuz etkileri bertaraf etmek ve kaybedilen dişin işlevini devam ettirebilmek amacıyla yapılmaktadır. Ağız ve diş sağlığını destekleyen bu uygulamalar, bakteriyel enfeksiyonların gelişimine de engel olmaktadır.

İmplant Nedir?

Diş implant tedavisi periodontolojinin uzmanlık alanına girmektedir. Bununla birlikte diş hekimleri tarafından en sık uygulanan işlemlerden de bir tanesidir. Diş implantları, titanyum gibi biyouyumlu malzemelerden üretilen yapay diş kökleridir. İmplantlar, çene kemiğine cerrahi olarak yerleştirilir ve zamanla kemikle entegre olurlar. Bu entegrasyon, implantların dayanıklılığını ve sabitliğini artırır. İmplantlar, üzerlerine yerleştirilen porselen veya seramik kronlar ise estetik ve fonksiyonel açıdan doğal dişleri anımsatmaktadır.

İmplant Uygulamaları

İmplant Uygulamasının Aşamaları

İmplant uygulaması öncesi, diş hekimi hastanın ağız yapısını değerlendirir. Röntgen ve 3D görüntüleme teknikleri ile implantların doğru konumlandırılması planlanır.
Lokal anestezi altında gerçekleştirilen implant ameliyatı ile implantlar çene kemiğine yerleştirilir.
İmplantlar yerleştirildikten sonra birkaç ay kemikle entegrasyonu beklenir.
İyileşme döneminde geçici protezler takılabilmektedir.
İmplantların çene kemiği ile bütünleşmesi tamamlandığında ise özel tasarlanmış kalıcı protezler yerleştirilmektedir.

İmplant İşlemi Sırasında Ağrı Olur mu?

Ön diş implantı sırasında lokal anestezinin etkisiyle herhangi bir ağrı ortaya çıkmamaktadır. Anestezinin etkisi geçmeye başladığında ise hafif bir ağrı ortaya çıkması normaldir. Yerleştirilen implant sayısına göre ağrının şiddeti farklılaşabilir. Ağrı, genellikle bir iki gün içerisinde kaybolmaktadır.

İmplant tedavi sırasında ve sonrasında yaşanan ağrı ve rahatsızlık düzeyi, bireyden bireye farklılık gösterebilir. Lokal anestezi sayesinde işlem sırasında ağrı hissedilmezken iyileşme sürecinde hafif bir rahatsızlık olabilir. Bu rahatsızlık, genellikle birkaç gün içinde azalır ve ağrı kesicilerle yönetilebilir. Diş hekimi implant uygulaması sonrası dikkat edilmesi gereken noktaları anlatacak ve ağrıyı en aza indirgemek için önerilerde bulunacaktır.

İmplant Uygulamaları

İmplant Uygulaması Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

İmplant uygulaması sonrasında 2 saat süreyle bir şey yenilmemesi ve içilmemesi gerekmektedir. Aynı zamanda sigara ve alkol kullanımından da kaçınılmalıdır. İlk 24 saat çok sert olmayan yiyeceklerle geçirilmelidir. Bunun yanı sıra aşırı sıcak-soğuk yiyecek ve içecek tüketimi de bu süre içerisinde önerilmemektedir. Ağız hijyeninin doğru şekilde sağlanması iyileşme sürecinin hızlanması için son derece önemlidir. Operasyondan 24 saat sonra dişler fırçalanmaya başlanmalı; diş ipi ve arayüz fırçası ile protezlerin araları temizlenmelidir. İmplant uygulaması sonrasında aşırı ağrı ve şişlik söz konusuysa vakit kaybetmeden diş hekimi ziyaret edilmelidir.

İmplant Uygulamalarının Avantajları Nelerdir?

İmplantlar, tasarımı ve yerleşimi sayesinde doğal dişlerle uyumlu bir görünüm sağlamaktadır. Ağız içinde sabitlenmeleri, yemek yerken veya konuşurken rahatça kullanılmasına olanak tanır. Diş kaybı, çene kemiğinin zamanla erimesine neden olabilir. İmplantlar, alt ve üst çene kemiğine uygulanan baskı sayesinde kemik dokusunun korunmasına yardımcı olmaktadır. İyi bir bakım ve düzenli kontroller ile implantlar yıllarca, hatta ömür boyu dayanabilir. Diğer alternatiflere göre daha uzun ömürlü bir seçenektir. Dişsizlik durumunda yaşanan konuşma bozuklukları ve yeme güçlükleri, implantlar sayesinde ortadan kalkmaktadır.

İmplant tedavilerinde uzmanlaşmış bir hekime başvurmak işlem başarısını etkileyecektir. Başarısız bir implant uygulaması; enfeksiyona, üst ve alt çene kemiklerinde kayıplara yol açabilir. Prof. Dr. Engin Ersöz bu konuda uzman ve deneyimli bir diş hekimidir. Daha detaylı bilgi almak ve muayene randevusu oluşturmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.