Diş sızlaması neden olur? Diş sızlaması birçok faktörden kaynaklı olabilen bir sorundur ve genellikle dişin koruyucu tabakası olan minenin aşınması ya da hasar görmesi sonucu oluşur. Yaygın neden arasında diş çürükleri, kırık ya da çatlak dişler yer alır.
Diş sızlaması neden olur? Diş sızlaması kişilerin yaşam kalitesini etkileyen ve tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Bu sorunun önlenmesi için düzenli diş bakımı yapılması ve ağız hijyenine dikkat edilmesi gerekir. Aynı zamanda diş minesini korumak da önleyici nedenler arasında yer alır.
Dişler Neden Sızlar?
Dişlerin sızlaması çeşitli nedenlere bağlı olarak değişiklik gösterir. En yaygın nedenleri arasında ise diş çürükleri, kırık, çatlak dişler, diş minesinin aşınması ya da diş eti gibi sorunlar gelir. Bu gibi durumlarda sinir uçları fazla uyarıldığından dişlerde sızlama görülür.
Çürükler, diş minesinin zarar görmesine neden olur, çürük dentin tabakasına ulaştığında sinir uçları açığa çıkar. Bu da sıcak, soğuk yiyecek ya da içeceklere karşı hassasiyet oluşmasına neden olur.
Diş minesinin aşınma nedenleri sert yiyeceklerin fazla tüketimi, sert diş fırçalama alışkanlığı olarak sayılabilir. Diş minesinin aşınması dentinin korunmasını engeller, bu da dişlerde hassasiyet yaratır.
Diş etlerinin çekilmesi, diş köklerinin sıcak ya da soğuğa karşı hassasiyet geliştirmesine neden olur.
Kırık ya da çatlak dişlerin sinir uçlarına doğrudan bir etkisi vardır. Dişlerdeki yapısal hasarlar sinir uçlarını doğrudan etkileyebilir. Bu da kırık diş üzerindeki baskı nedeniyle sıcak ya da soğuk değişimlerinde sızlama hissi uyandırır.
Beyazlatma işlemi uygulaması esnasında kullanılan kimyasal malzemeler diş minesini geçici olarak hassas bir duruma getirebilir. Bu da dişlerde sızlama nedeni olabilir ancak genellikle kısa süreli, geçici bir durumdur.
Yapılan dolgu işlemi sonrası dolguda meydana gelen aşınma ya da gevşeme gibi durumlar sonrasında dişteki sinir uçları etkilenir ve sızlamaya neden olur.
Gıcırdatma ya da sıkma alışkanlığı olan kişilerde diş sızlama problemi ortaya çıkabilir. Dişlerin sıkılması ya da gıcırdatılması dişlerde aşınmaya neden olur, bu da dişlerin hassaslaşmasına yol açar.
Diş Eti Sızlaması Neden Olur?
Diş eti sızlaması genelde diş etlerinde oluşan iltihaptan, tahriş ya da diş eti dokularında meydana gelen hasarlardan kaynaklanır. Nedenleri şunlardır:
- Diş eti iltihabı (gingivitis)
- Diş eti çekilmesi
- Kötü ağız hijyeni
- Yanlış diş fırçalama teknikleri
- Diş eti hastalıkları (periodontitis)
- Hormonal değişiklikler
- Diş tedavileri ve protez kullanımı
Tüm bu etkenler diş etinde meydana gelebilecek sızlamalara neden olabilecek etkenlerdir ve diş etlerindeki sızlama uzun süreli olur ya da ağrıya dönüşürse altta yatan nedenlerin tespit edilmesi için bir diş hekimine danışılması gerekir.
Diş eti sızlamasını önlemek için dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:
- Düzenli ağız hijyeni
- Yumuşak uçlu bir diş fırçası kullanımı
- Düzenli diş hekimi kontrolü
- Sağlıklı beslenme alışkanlıkları
Geçmeyen Diş Sızlaması
Diş sızlamaları genel olarak kısa süreli bir sorun olarak bilinse de bazı durumlarda sızlama kalıcı bir hale gelebilir. Bu durum da kişinin yaşam kalitesini düşürür ve günlük yaşamını olumsuz etkiler. Bu nedenle geçmeyen diş sızlaması nedeni araştırılmalı ve gerekirse diş hekimi müdahalesi yapılmalıdır. Genel olarak görülen sızlama nedenleri ise şunlardır:
- Gömülü diş problemleri sızlamanın sürekli hale gelmesine neden olabilen bir durumdur. Gömülü dişin iltihaplanması ise daha şiddetli sızlama ya da enfeksiyona dönüşebilir.
- Diş çürüklerinin ilerlemesi de geçmeyen sızlamaya neden olan etkenlerdendir. Bu durumda çürük temizlenmeli ve tedavi edilmelidir.
- Diş köklerinde görülen enfeksiyonlar da sızlamanın başlıca nedenleri arasında sayılabilir.
- Diş etlerinde meydana gelen ve ilerleyen diş eti hastalıkları diş altındaki doku ve kemikleri etkiler. Bu tür diş eti hastalıkları dişin destek dokularını zayıflatır ve sızlamaya neden olur.
- Kırık ya da çatlak, tedavi edilmemiş dişler de sızlama nedenleri arasında sayılır.
- Uygulanan yanlış protez ya da dolgu gibi faktörler de geçmeyen sızlamaya neden olabilecek etkenlerdir.
Diş sızlaması farklılık da gösterebilir, örneğin tüm dişlerin sızlaması genel diş hassasiyetinin arttığı durumlarda görülür. Tüm dişlerin sızlamasına neden olan etkenler aşındırıcı macun ya da fırça kullanımı, asit erozyonu, diş gıcırdatma, diş eti çekilmesi ve yanlış beslenme alışkanlıkları olarak sayılabilir.
Bazı zamanlarda ise sızlama yalnızca alt ya da ön diş sızlaması şeklinde de görülebilir. Ön ya da alt dişlerde görülen sızlama nedenleri olarak diş eti çekilmesi, diş sıkma ya da ön dişlere aşırı yük binen hareketler, asitli ya da tatlı gıdaların tüketilmesi, ön dişlerde dolgular veya diş tedavileri, dişlerin soğuk-sıcak değişimlerine maruz kalması sayılabilir.
Tüm dişlerin, ön dişlerin, alt dişlerin sızlaması durumları kalıcı hale geldiğinde bir diş hekimine başvurmakta fayda vardır.