Ağız ve diş sağlığı nedir? Ağız, diş ve diş etlerinin sağlıklarının korunması; gülme, tat alma, çiğneme ve yutma gibi eylemlerin de sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesine katkıda bulunmaktadır. Bu alanda temel amaç, diş çürümesi ve diş eti hastalıkları gibi durumların önüne geçerek ağzın genel sağlığını korumaktır.
Ağız ve diş sağlığı nedir kısaca açıklamak gerekirse, ilgili bölgelerin sağlıklarına odaklanan çalışmaları içermektedir. Ağız ve diş sağlığı aynı zamanda bir ön lisans bölümüdür ve mezunları diş hekimlerine yardımcı eleman olarak çalışmaktadır. Diş hekimleri, genel ağız ve diş sağlığının korunması hususunda da çalışmalar gerçekleştirmektedir.
Ağız ve dişlerin sağlığı için florürlü diş macunu kullanımı önerilmektedir. Ayrıca sigaradan kaçınmak ve düzenli olarak diş hekimini ziyaret etmek gerekmektedir. Genellikle bakteri faaliyetlerine bağlı olarak ortaya çıkan diş plağı problemi, zamanla diş taşlarına da yol açabilmektedir. Diş taşları da dişlerin çürümesine ve diş eti çekilmesine yol açarak daha büyük problemleri beraberinde getirmektedir.
“Ağız ve Diş Sağlığı için Neler Yapılmalıdır?”
Ağız diş sağlığının korunması noktasında alınması gereken bazı önlemler, hekimler tarafından sıklıkla tavsiye edilmektedir. Bunlardan en temeli dişlerin fırçalanmasıdır. Diş fırçası, ağızdaki mikroorganizmaları temizler ve dişin çürümesini engeller. Fırçalama işlemi için florürlü diş macunlarının kullanımı tavsiye edilmektedir. Macunla diş fırçalama işleminde özellikle de ağızdaki bakteriler önemli oranda dişlerden uzaklaştırılmaktadır. Dişlerin genellikle günde iki kez fırçalanması tavsiye edilmektedir.
Ağız sağlığı için diş ipi kullanımı ve ağız bakımı da önemli ölçüde fayda sağlamaktadır. Diş ipi kullanımı ile diş aralarındaki artıklar temizlenir. Bu sayede diş çürükleri önlenebilir. Ağız bakımı hususunda, çeşitli gargaraları kullanmak da faydalı olabilmektedir. Bu sayede ağızdaki bakteriler giderilmekte ve ağız kokusu probleminin önüne geçilebilmektedir.
Sağlıklı bir beslenme düzeni de ağız ve diş sağlığı açısından önem arz etmektedir. Şekerli ve asitli yiyecek/içeceklerden uzak durmak hem genel sağlık hem de diş sağlığı açısından yüksek öneme sahiptir. Ayrıca sert ve kabuklu yiyecekleri dişlerle kırmamak ve sigaradan da uzak durmak gerekmektedir.
Ağız ve Diş Sağlığı Nedir, Ne İş Yapar?
Ağız ve diş sağlığı bölümü nedir? Ağız ve diş sağlığı, bir bölüm olarak üniversitelerin ön lisans programlarına dahildir. Bu bölümün temel hedefi, mezunların birlikte çalışacakları diş hekimlerine katkı sunmalarıdır. Öğrenciler eğitim hayatları süresince dental anatomi, mikrobiyoloji, koruyucu diş hekimliği ve muayene yönetimi gibi dersler almaktadır.
Ağız ve diş sağlığının önemi nedir? Dişlerimiz yaşantımız boyunca yemek yeme, konuşma, gülme gibi eylemlerimize katkıda bulunmaktadır. Dişlerin kaybedilmesi veya zarar görmesi, bu saydığımız hususların da zarar görmesi anlamına gelmektedir. Diş eti problemleri de buna yol açmaktadır. Diş eti çekilmesi rahatsızlığı yaşayan bireylerde zaman içinde dişlerde açılma, sallanma ve nihayetinde diş kaybı meydana gelebilmektedir.
6 aylık periyotlarla diş hekimi ziyareti de sinsi ilerleyen diş çürüklerinin erken teşhisinde önem taşımaktadır. Ayrıca diş eti çekilmesi gibi rahatsızlıklar da erken safhada tespit edilerek gereken müdahaleler yapılabilmektedir.