Dişinizin orijinal yapısının sağlamlığı, tükürüğünüzün yapısı, tükürüğünüzün günlük miktarı ve akıcılığı, yemek yeme alışkanlıklarınız ve tabii ki ağız temizliği alışkanlıklarınıza göre sağlık, çürüksüz bir ağıza sahip olduğunuz gibi çürükleriniz de olabilir.
Saydığımız faktörlerin birçoğu sizin kontrolünüzde olmadığı için sadece diş fırçalama ile çürüksüz bir ağız vaat edilemez. Bunların birçoğu genetik olarak size aktarılmıştır.
Kontrolünüzde olan tek maddeler yemek tipiniz ve temizlik alışkanlıklarınız olduğu için bunları ne kadar iyi düzenlerseniz o kadar sağlıklı bir ağıza sahip olabilirsiniz
Çürük Oluştuysa ne yapılması gerekir
Eğer bir ya da daha fazla dişte çürük oluştuysa mutlaka bu dişlerin çürüklerinin temizlenmesi ve dolgu yapılması gerekir. Vücudunuzdaki birçok organdan farklı olarak dişlerinizde sorunlar hiçbir zaman iyiye gitmez. Dolayısıyla tespit edildiği an yapılması tedavinin daha kısa sürede bitmesini, daha az maliyetli olmasını ve dokudan daha az madde kaldırılmasını sağlar.
Eğer dişin çürüğü dişin sinirine kadar gitmediyse çürük temizlenir ve hekimin uygun göreceği değişik dolgu materyallerinden birisi ile dişe dolgu yapılır ve bu işlem ortalama 30 dk sürer.
Eğer dişin çürüğü dişin sinirine kadar ilerlediyse o zaman dişin sinirinin alınması ve dişe kanal tedavisi yapılması gerekir. Bir dişe kanal tedavisi gerekip gerekmediği tedaviden önce alınan radyografilerden ve hasta şikayetlerinden büyük oranda anlaşılabilir ama yine de son karara çürüğün temizlenmesi esnasında hekim tarafından karar verilir. Eğer kanal tedavisi gerekirse işlem 45 dk civarına çıkar. Kanal tedavisi dişi durumuna göre tek seansta bitebildiği gibi 2-3 seansa çıkabilir.
Gerek dolgu gerek kanal tedavisi anestezi altında yapılan işlemler olduğu için kesinlikle ağrısızdır. Kanal tedavisinden sonra dişin dolgusu çok büyür geriye kalan diş dokusu desteksiz hale gelirse dişi porselen ya da zirkonyum kron ile kaplayarak fiziksel olarak koruma altına almak gerekebilir. Aksi halde dişin desteksi kısımlarının ileriki zamanlarda kırılması dişi çekimi ile sonuçlanabilecek arzu edilmeyen durumlara neden olabilir.
Böyle bir durumda dişin yapılan dolgusu ile birlikte her yerinden yaklaşık 1,5 mm civarında bir preparasyon yapılır ve ölçü alınarak dişe yaklaşık 1 hafta içerisinde porselen ya da zirkonyum kron yapılır. Doku dostu olması ve estetik özellikleri nedeniyle maliyeti hasta tarafında karşılanabiliyorsa Zirkonyum tercih edilmelidir. .